قرانی ، علوم قران، حدیث
علوم قرآن و حدیث
پرسش:
قرآن درباره صلح با دشمن چه توصیه و دیدگاهی دارد؟ آیا هر پیشنهاد صلح گرچه تحمیلی را باید پذیرفت؟
پاسخ:
«صلح» به معنای مسالمت، آشتی و سازش و پایاندادن به اختلاف و جنگ است. برای صلح در قرآن معمولاً از دو واژه «صُلح» و «سِلم» به کار برده شده است. در این نوشتار نخست به مهمترین آیاتی میپردازیم که به موضوع صلح پرداختهاند، در ادامه دیدگاه قرآن دربارۀ «صلح تحمیلی» را بیان میکنیم.
آیات صلح در قرآن
پرسش:
برخی با استناد به روایاتی میگویند هزینهکردن یک درهم برای ائمه، صدها برابر ارزش بیشتری از هزینهکردن در امور دیگر دارد؛ آیا چنین روایاتی درست هستند؟ و آیا میتوان با استناد به این روایات، برای مواکب پول جمعآوری کرد؟
پاسخ:
از منظر آموزههای اسلامی، وقت و زمان، مهمترین سرمایه انسان در این دنیاست. در روایات اهلبیت(ع) اوقات شبانهروز را به سه قسم و برخی به چهار قسم تقسیم کردهاند.
پرسش:
در روایات آمده که اوقات خود را باید به چند قسمت تقسیم کنیم، مثلاً زمانی برای خواب و زمانی برای خانواده و... آیا این روایات درست است؟ چرا برخی از آنها تعداد بخشها را متفاوت ذکر کردهاند، مثلاً برخی سه قسمت و برخی چهار قسمت؟
پاسخ:
مقدمه
منظور از تعابیری که برای خداوند بهکاررفته معانی آنها با قطعنظر از ویژگیهای جسمانی،زمانی و مکانی است. ازاینرو یدالله بهمعنای قدرت خداوند است نه جسمانیت او.
پرسش:
اگر خدا جسم ندارد پس چرا قرآن از اوصاف و تعابیری استفاده کرده است که ظهور در جسمانیت خداوند دارند؟ آیا این آیات نشانه الهی نبودن قرآن نیستند؟ چراکه اگر قرآن الهی بود تصویری نادرست از خداوند ارائه نمیداد!
آموزههای اسلامی، در مورد تعامل با بیگانگان، در عین تأکید بر استکبارستیزی، ارتباط و تعامل با دشمن غیرمستکبر را با شرایط و ضوابطی امضا کردهاند.
پرسش:
براساس روایات، آیا مذاکره با دشمن، کافر و ظالم اشکال دارد یا ندارد؟ در چه صورت میتوانیم به آنها امتیاز بدهیم؟
پاسخ:
مقدمه
پرسش:
فهرستی میخواهم از کتابهایی که شأن نزول سورهها و آیات را نوشتهاند؛ کتابهای معتبر به زبان فارسی و عربی.
پاسخ:
مقدمه
شناخت اسباب النزول به عنوان یکی از ابزارهای فهم کامل، صحیح و دقیقتر آیات قرآن کریم، همواره مورد توجه مفسران و پژوهشگران علوم قرآنی بوده است. این مقاله با هدف معرفی مهمترین منابع مستقل و تفسیری در حوزة شأن نزول آیات، میکوشد تا ضمن ارائه تصویری جامع از منابع اسباب النزول، ضرورت دقت علمی در تحلیل این روایات را نیز یادآور شود.
پاسخ تفصیلی:
پرسش:
شیطان دشمن قسم خورده ما انسانها است و طبیعتاً تلاش میکند که ما را گمراه کند، در نتیجه ما باید حواسمان باشد که گمراه نشویم، حالا ابزارها و وسایل شیطان جهت گمراه کردن انسانها بر اساس روایات چیست؟
پاسخ:
مقدمه
پرسش:
آیا آیات دال بر جسمانیت خداوند با کتاب هدایت بودن قرآن منافات ندارند؟ چرا در قرآن باید مطالبی ذکر شده باشد که باعث گمراهی برخی و اعتقاد به جسمانیت خداوند شود؟ گناه این مسلمانانی که به سبب این آیات قائل به جسمانیت خداوند شدهاند، بر عهده چه کسی است؟
پاسخ:
مقدمه