قرانی ، علوم قران، حدیث
علوم قرآن و حدیث
پرسش:
آیا کتاب «تحف العقول» معتبر است؟ لطفاً توضیحی در مورد این کتاب بیان میکنید؟
پاسخ:
مؤلف کتاب تحف العقول، ابو محمد حسن بن علی بن حسین بن شعبه حرانی حلبی، از محدثان شیعه است. برای اینکه جایگاه حقیقی این کتاب مشخص شود، با توجه به ملاکهای مختلف مانند جایگاه مؤلف، سند و متن مورد بررسی قرار میگیرد.
اعتبار و جایگاه کتاب تحف العقول
پرسش:
پرسش:
اگر منظور از دو دریا (مرج البحرین) قسمت آب شیرین، رودخانه یا آبهای زیرزمینی (طبق تفسیر المیزان) باشد پس صید لولو و مروارید از آبهای زیرزمینی چگونه توجیه میشود؟ چون صید از آب های زیرزمینی خارج از ذهن و منطق است البته میتوان به رود بزرگ، بحر گفت نه به آبهای زیرزمینی. همچنین اطلاق دریا به آبهای زیرزمینی طبق لغات عرب صحیح نیست.
همینطور طبق علم، آب رودخانه و دریا هم پس از مدتی با هم مخلوط میشوند. مطلب بعد اینکه طبق تفسیر آیت الله مکارم، مرجان را ریف های مرجانی در نظر گرفته است اما ریف های مرجانی برای زنده ماندن به آب شور نیاز دارند نه آب شیرین.
پرسش:
بر اساس روایات، علم بهتر است و یا عبادت؟ یعنی بیشتر اوقات خود را مشغول عبادت باشیم و یا علمآموزی؟
پاسخ:
علم و عبادت، دو رکن و گوهر گرانبها در معارف اسلامی هستند. بین علم و عبادت پیوندی مستحکم برقرار است. عبادتی آدمی را به قُرب خدا میرساند که از پشتیبانی تفقّه و بصیرت بهرهمند باشد. برخی از روایات در مقام مقایسه بین این دو برآمده و برتری علم بر عبادت را بیان داشتهاند. در برخی کتابهای حدیثی عنوانی به نام «فضل العالم على العابد» داریم. در این نوشتار به بررسی محتوایی روایات برتری عالم بر عابد پرداخته میشود.
نمّامی و سخنچینی، به «اعتماد» که سرمایه اصلی جامعه بوده و سبب تعاون و پیشرفت در تمام زمینهها میگردد، آسیب میرساند که روایات بسیاری در مذمت آن بیان شده است.
پرسش:
آیا سعایت و نمامی در روایات به یک معنا بیان شده است؟ لطفاً برخی از روایات که این دو عمل را نکوهش کردهاند بیان کنید.
گناه، گناه است و مبغوض الهی؛ ولی برخی گناهان آثاری از خود بجای می گذارند که بسیار وسیع و فراگیر است و افراد زیادی را در لجن زار خود غرق می کند مانند سخن چینی.
پرسش:
سخنچینی یکی از اخلاقهای بد است که متأسفانه برخی دچار آن میشوند، آیا در روایات عواقب و پیامدهایی در همین دنیا برای آنها ذکرشده است که بتوانیم آنها را برای افراد سخنچین بگوییم شاید از این کار خود دستبردارند؟
در منابع حدیثی برخی از اعمال و آداب، به عنوان عواملی یاد شده اند که باعث افزایش عمر انسان می شوند. رعایت تقوا و زیارت امام حسین علیه السلام از آن جمله اند.
پرسش:
آیا در روایات در مورد اعمالی که باعث افزایش عمر انسان شود مطلبی ذکر شده است؟
پاسخ:
در احادیث اسلامی برای برخی آداب و اعمال، اثرات و فوایدی بیان شده است. یکی از اثرات بیان شده در این احادیث، موضوع افزایش عمر است. مطابق سخنان اهلبیت علیهمالسلام، این کارها موجب به تأخیر افتادن اجل برای انجام دهندهی آن میشوند.
در ادامه برخی از این اعمال و آداب بیان خواهند شد:
پرسش:
در قرآن، الله، تنها خالق است یا بهترین خالق؟ در برخی از آیات قرآن ادعاشده که الله خالق و آفریننده همهچیز است و این یعنی هیچکسی غیر از الله خالق چیزی نیست؛ اما درآیات دیگری آمده که خدا بهترین خالقها است و این یعنی غیر از خدا هم خالقهای دیگری هستند اما خداوند از همه آنها بهتر است! بالاخره غیر از الله خالق دیگری هست یا نیست؟!
پاسخ:
در مقام پاسخ به این شبهه، به سه جواب از مفسران اشاره میشود:
اعمال انسان تأثیر مستقیم و غیر مستقیم بر تمام شئون فردی و اجتماعی وی و همچنین انسان های دیگر دارد و کسی نمی تواند بگوید که هر رفتاری را که بخواهم انجام می دهم.
پرسش:
بر اساس روایات معصومان علیهمالسلام، انجام کارهای حرام و اعمال بد، آیا به غیر از عقاب اخروی و اثرات منفی در دنیا، تأثیر در شخصیت انسان هم خواهد داشت؟
برخی گناهان، به غیر از آثار فردی، دارای آثار اجتماعی سوءی هستند که عدم توجه به آن ها باعث ایجاد تبعات اجتماعی شده و همه افراد جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد.
پرسش:
آیا سخنچینی و نمامی فقط عواقب بد دنیایی و آخرتی برای فرد دارد یا در جامعه هم تأثیرگذار است؟ همانند برخی از گناهان که در روایات اشاره شده است که اگر زیاد شود مثلاً خشکسالی به وجود میآید؟