کدام صلوات؟

image: 
واب صلوات بر پیامبر(صلی الله علیه و آله) بیشتر است یا ذکر صلوات خانم فاطمه زهرا (سلام الله علیها)؟

ثواب صلوات بر پیامبر(صلی الله علیه و آله) بیشتر است یا ذکر صلوات خانم فاطمه زهرا (سلام الله علیها)؟ مداومت بر کدامیک بهتر است؟

در انتخاب بین این دو صلوات، مداومت بر ذکر صلوات مشهور یعنی «اللَّهُمَ‏ صَلِ‏ عَلَى‏ مُحَمَّدٍ وَ آلِ‏ مُحَمَّدٍ» بهتر است، زیرا:

1. در باره صلوات مشهور و عام، روایات بسیار هستند، ولی در باره صلوات خاصه حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چنین نیست. از باب نمونه فقط اشاره می کنم: در کتاب «کافی» بابی هست با عنوان «بَابُ الصَّلَاةِ عَلَى النَّبِيِّ مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ عَلَيْهِمُ السَّلَام‏» که 21 روایت در این باره آورده شده است.(1)
2. در باره فضیلت و ثواب صلوات عام، کیفیت بیان آن، آثار و فوائد آن، و ... بسیار روایت داریم؛ در حالی در باره صلوات مخصوص حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چنین نیست.
3. در باره توصیه به صلوات عام، قبل از دعا، بعد از دعا و... روایت بسیار است ولی توصیه ای به صلوات خاصه حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نداریم.
4. در باره کیفیت صلوات در صلوات مشهور، توصیه شده است به «اللَّهُمَ‏ صَلِ‏ عَلَى‏ مُحَمَّدٍ وَ آلِ‏ مُحَمَّدٍ» و صلوات های دیگر؛ ولی در باره صلوات خاصه توصیه ای نداریم و عبارت «صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهَا وَ عَلَى أَبِيهَا وَ بَعْلِهَا وَ بَنِيهَا» است(2)، یعنی با عبارت رسمی «اللَّهُمَ‏ صَلِ‏ عَلَى...» هم نیست.
5. صلوات عام و مشهور، دایره شمولش زیاد و سایر ائمه معصومین (علیهم السلام) را نیز در بر می گیرد، ولی صلوات خاصه، فقط در باره پنچ تن آل عبا (علیهم السلام) است.

بنابر این:
با توجه به کثرت بسیار زیاد روایات در باره صلوات عام و مشهور «اللَّهُمَ‏ صَلِ‏ عَلَى‏ مُحَمَّدٍ وَ آلِ‏ مُحَمَّدٍ» و کیفیت صلوات فرستادن، فضیلت و ثواب آن، و...؛ باید گفت این ذکر بسیار ثواب و فضیلت دارد و در انتخاب بین این صلوات و صلوات خاصه حضرت فاطمه (سلام الله علیها)، صلوات عام و مشهور، اولویت و ترجیح دارد.

پی نوشت ها:
1. کلینی، الكافي، محقق/مصحح: غفاری و آخوندی، انتشارات دارالکتب اسلامیه ـ تهران، 1407ق، چاپ چهارم، ج ‏2، ص 491.
2. كفعمى، البلد الأمين و الدرع الحصين‏، ناشر: مؤسسة الأعلمي للمطبوعات‏ ـ بيروت‏، 1418 ق‏، چاپ اول‏، ص 296؛ كفعمى، المصباح للكفعمي(جنة الأمان الواقية)، ناشر: دار الرضي(زاهدي) ـ قم‏، چاپ 1405ق، چاپ دوم‏، ص 506.

برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کلیک فرمایید