اخلاقی

مباحث اخلاقی،اخلاق در قران

در ادبیات دینی ما هر یک از آموزه های اسلامی دارای علت و وجهی برای نام گذاری است و نام گذاری آن برخاسته از یک ویژگی یا یک پیوند و رابطه ای است که بین اسم و معنای آن وجود دارد. بنابراین ما باید با معانی مختلف واژه «قدر» آشنا شویم و پیوند و رابطه بین این معانی با شب قدر را بیان کنیم.
واژه «قدر» در زبان عربی دارای معانی متعددی است و هر یک از این معانی متعدد می تواند با شب قدر در ارتباط باشد. اینک به مهمترین معانی آن اشاره می شود:

موضوع: 

پرسش:

مدت زیادی است که سخت مشغول دعاهای فراوان و خواندن قرآن هستم اما هیچ‌یک از دعاهایم و حاجت‌هایم مستجاب نشده، علت آن چه چیزهایی می‌تواند باشد؟

پاسخ:

مستجاب نشدن دعاهای انسان دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد.

مردی به حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) عرض کرد: خداوند میفرماید: «اُدْعونی اَسْتَجِبْ لَکُم» پس چرا ما دعا می‌کنیم، ولی اجابت نمی‌شود؟

حضرت فرمود: چون دلهای شما در هشت مورد خیانت و بی‌وفایی کرد:

۱- خدا را شناختید، ولی حقش را آن‌گونه که بر شما واجب بود، ادا نکردید. از این رو آن معرفت به کار شما نیامد.

موضوع: 

پرسش:

می دانیم که در دین اسلام بر صله رحم‌تأکید شده است. اما آیا بازه زمانی مشخص نیز برای آن تعیین شده است؟ اگر بدانیم با رفتن به خانه کسی باعث رنجش او می‌شویم آیا زنگ زدن به او کفایت می‌کند؟

پاسخ:

وظیفه هر مسلمان است که به ارحام خود سر بزند و جویای احوالات او باشد و هر میزان زودتر این کار صورت بگیرد بهتر است. صله رحم صرفا به صورت حضوری نیست بلکه از طریق تلفن و حتی فضای مجازی نیز قابل انجام است؛ اما در جایی که امکان حضور وجود دارد می‌بایست این ادای احترام و وظیفه شرعی به بهترین شکل محقق شود و در این زمینه کوتاهی نکنید.

موضوع: 

پرسش:

چرا خداوند ماه رمضان را مبارک خوانده است؟

پاسخ:

واژه «بركت» به فزونی و رشد(۱) همراه با ثبات و دوام معنا شده است.
روزها و زمان‌ها به خودی خود نه دارای برکت هستند و نه خالی از آن می باشند. مبارک بودن برخی از ایام مانند ماه رمضان به دلیل خیرات و عنایات و نعماتی است که از جانب خدای متعال به مؤمنین می رسد که در نتیجه نوع رفتاری است که مؤمنین از خود بروز می دهند.

موضوع: 

پرسش:

پیامبر ( صلی الله علیه و اله ) می‌فرمایند شیاطین در ماه رمضان در غل و زنجیر هستند، پس چرا باز هم گناه می‌کنیم؟

پاسخ:

در فرازی از خطبه شعبانیه، از پیامبر اسلام(صلی الله علیه و اله) در فضیلت ماه رمضان آمده است: «وَ الشَّیاطِینَ مَغْلُولَةٌ فَاسْأَلُوا رَبَّكُمْ أَنْ لَا یسَلِّطَهَا عَلَیكُمْ» (شیاطین در این ماه در زنجیر هستند، از پروردگارتان بخواهید آن‌ها را بر شما مسلط نسازد). در معنای این روایت چند امر محتمل است:

موضوع: 

پرسش:

من جدیداً یه مشکلی برایم پیش اومده. هر شب که می‌خوابم یه سری خواب‌هایی میبینم که خیلی وحشتناک هستن و دوباره فردا شبش یه خواب‌های دیگه‌ای می‌بینم که اونا هم ترسناکن مثلا یه بار خواب تصادف یه بار خواب افتادن و خواب‌هایی از این قبیل و وقتی که از خواب بلند میشم خیلی وحشت زده‌ام تا به آرامش برسم خیلی طول میکشه و همچنین یه سری خواب میبینم که بعد از چند وقت توی واقعیت اتفاق میوفته و میترسم که این خوابای وحشتناکم هم به واقعیت تبدیل بشه می‌خواستم کمکم کنید و بگید که چیکار کنم که از این مصیبت خلاص بشم. ممنون

پاسخ:

موضوع: 

امام سجاد(علیه السلام) که منبع علم پروردگار و یک جان به تمام معنا تصفیه شده و گیرندهٔ حقایق است در طلیعهٔ دعای چهل وچهارم صحیفه سجادیه، شش نام برای ماه مبارک رمضان بیان می‌کنند. نام‌هایی که دارای معانی بلند، آسمانی و ملکوتی است. فهم این معانی برای درک حقیقت این ماه مبارک و برقرای رابطه صحیح با آن لازم است.
«وَ الحَمْدُ لله الّذی جَعَل مِنْ تِلكَ السُّبُل شَهْرَهُ شَهْرَ رَمضان، شَهْرَ الصّیامِ وَ شَهْرَ الاسلام وَ شَهْرَ الطّهور و شَهْرَ التمحیص و شَهْر القیام».[۱]

۱- ماه رمضان

موضوع: 

پرسش:

یک برنامۀ عبادی روزانه چطور باشد بهتر است؟

پاسخ:

موضوع: 

پرسش:

از کجا متوجه شویم کاری خیر است و کاری شر؟ با توجه به فرموده خدا کارهایی هستند که ما پسندیده می‌دانیم اما شر هستند و برعکس؟

پاسخ:

موضوع: 

پرسش:

رفتار اخلاقی افراد باایمان چگونه است؟

پاسخ:

موضوع: